Pictures Celebrity ClothesOthersSerials



6.kolo SONBarvy TADY

3.kolo SONBlogu TADY

Hlasni pro marci plsTADY aTADY a TADY pro blog 9

Foto měsíce březen TADY

Chceš jmenovku? TADY

Chceš animačku? TADY

Reklamy pište SEM

Chceš být mým SB? TADY

New moon, film k zhlédnutí ZDE


Jsem Online

Fotka měsíce únor:


Prosinec 2009



Hlavní chod štědrého večera

21. prosince 2009 v 10:24 Vánoce a vše kolem nich

Postup přípravy receptu:

Rozpůlíme rybí hlavu, odstraníme žábry a oči. Hlavu omyjeme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Hlavu musíme uvařit do měkka.
Do hrnce dáme 1/2 lžíce másla a osmahneme na ní zlehka zeleninu. Přidáme vnitřnosti, které sme očistili a pokrájeli na menší kousky. Podusíme, zalijeme vývarem z hlavy, aby byla zelenina i s vnitřnostmi byla potopená a povaříme 10 až 15 minut. Připravíme si světlou jíšku ze zbytků másla a mouky, kterou pak zalijeme vývarem z hlavy, rozmícháme a 15 minut vaříme.
Vývar s jíškou přecedíme k zelenině, polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme maso obrané z hlavy a ještě krátce povaříme. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku. Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky nebo chleba.

Hovězí polévka s masovými knedlíčky
Ingredience: 600 g hovězí hrudí, 30 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 30 g cibule, 2 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, celerová nať, sladká paprika, masox
Knedlíčky: 150 g mletého masa, 1/2 veky, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 10 g másla, lžička hladké mouky, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce strouhanky


Postup přípravy: Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku, cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Ke konci vaření přidáme očištěnou zeleninu. Z hotové polévky sejmeme část tuku, polévku procedíme přes hustý cedník, dochutíme masoxem a při podání doplníme knedlíčky a drobně pokrájenou pažitkou.
Příprava knedlíčků: Žemli pokrájenou na plátky zvlhčíme mlékem, po prosáknutí rozmělníme, přidáme k masu společně s vejcem, změklým tukem, solí, pepřem, moukou, strouhankou a promícháme. Z hmoty uděláme malé knedlíčky, zavaříme je do osolené vody a vaříme asi 3-4 minuty. Vyjmeme je, necháme okapat a na cedníku propláchneme vlažnou vodou
Polévka "Kaldoun"

Do 1,5-2 l vody osolené dáme vařit drůbky z husy (kachny, krůty), přidáme křídla, kril, biskup.Není-li toto k dispozici, použijeme balení "Kuře na polévku" nebo slepici III.kategorie + drůbeží játra, žaludky, srdíčka, krky - od každého asi 10 dkg. Přidáme 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru a kapusty. Vše uvaříme do měkka.(30 - 45 min.) V dalším hrnci si připravíme máslovou jíšku (asi ze 3-4 lžic hl. mouky). Tuto zalijeme prochladlým vývarem a za stálého míchání povaříme 5 minut. Do polévky přidáme nakrájené droby a maso ze skeletu.Podle chuti i zeleninu. Současně s vařením polévky si uvaříme těstoviny (malé trubičky, kolínka). Ty potom vložíme do hotové polévky. Současně s utřeným (prolisovaným) česnekem - asi 4-5 stroužků - necháme přejít varem. Dochutíme solí, magi.
Polévky se dělají podle chuti, kraje a tradic doma.

Smažený vepřový řízek

Doba přípravy : asi 1 hodina
Co k tomu potřebujeme :
0,75 kg vepřová krkovice nebo kotleta ( vykostěná )
strouhanka
hladká mouka
2 - 3 vajíčka
dcl mléka ( nebo piva ) - rozmícháme s vajíčkem
Sůl
Pepř
Olej nebo sádlo
Postup :
Nejprve si nakrájíme maso na plátky ( asi cm a trochu naklepeme ), oboustranně posolíme a popepříme. Postupně začneme obalovat.
Nejprve obalíme v mouce
Poté ve vajíčku
Poté ve strouhance
Připravíme si řízky na smažení
Poté smažíme na pánvi oboustranně

nebo ....
SMAŽENÝ KUŘECÍ ŘÍZEK
potřebujeme :
1 kuře nebo kuřecí maso, strouhanka, hladká mouka, 2 vajíčka
-dcl mléka - rozmícháme s vajíčkem, rajčata a okurky, brambory, grilovací koření
Sůl, Pepř, Olej nebo sádlo, kmín
Postup :
Nejprve si nakrájíme maso na plátky ( asi cm a trochu naklepeme ), oboustranně posolíme a popepříme. Postupně začneme obalovat.
Postup je stejný jako při smažení vepřových řízků.

Plněná kuřecí kapsa s broskví

Ingredience
6 kuřecích prsíček
6 plátků sýru eidamu
6 plátku šunkového salámu
hořčice
kečup
sůl a pepř
kompotované broskve
olej
tmavá granulovaná jíška
párátka
Postup přípravy
1.Prsíčka si naklepeme, osolíme, opepeříme a rozřízneme tak, aby nám vznikla kapsa. Tuto kapsu vymažeme kečupem a hořčicí a naplníme po jednom plátku sýru a šunky. To celé uzavřeme párátky a dáme na prudce rozpálenou pánev, do které jsme nalili olej.
2.Kapsy se pečou dokud z obou stran nezezlátnou. Jak se toto stane, prsíčka z pánve vyndáme a výpek na pánvi zalijeme vodou a zahustíme jíškou. Znovu do pánve vložíme kapsy a necháme je spolu s výpekem prohřát.
3.Oheň vypneme a kapsy naservírujeme na talíř s broskví. Toto jídlo se obvykle podává s hranolky nebo brambory se slupkou, nakrájenými na měsíčky a přelitými výpekem.

Kuřecí kapsa v šunce

Ingredience:

olivový olej1 lžíce
kuřecí prso (větší)4 ks

na obalení:
šunka (slanina)4 plátky

náplň:
ementál125 g
špenát150 g
muškátový oříšek

omáčka:
máslo2 lžíce
cibule200 g
hříbky150 g
kuřecí vývar3 dl
hladká mouka1 lžíce
suché bílé víno1,5 dl
Špenát necháme na sítu rozmrazit. Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a špenát dáme do mísy. Sýr nastrouháme a smícháme se špenátem. Vše okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Kuřecí prsa podle potřeby odblaníme a očistíme. Omyjeme je a důkladně osušíme. Nařízneme je, aby vznikla kapsa a naplníme je špenátovou směsí. Prsa zabalíme do šunky, sepneme jehlicemi nebo svorkami. Zvenčí je okořeníme solí a pepřem, přikryjeme a dáme zchladit.
Mezitím si očistíme cibuli a hříbky a obojí nakrájíme na plátky. Na rozpáleném másle zesklovatíme cibuli a přidáme hřiby. Zprudka restujeme. Po chvilce zaprášíme moukou a necháme minutku vysmažit. Přilijeme vývar a víno. Vaříme a nezapomeneme míchat. Nakonec můžeme omáčku zjemnit zakysenou smetanou.
Naplněná prsa si zprudka zvlášť orestujeme na oleji a dáme dusit do směsi z hub. Můžeme přidat i trochu sojové omáčky na zjemnění a zvýraznění chuti.

Smažený kapr

800 g kapra, sůl, lžička koření na ryby, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej, 1/2 hlávkového salátu, 1 rajče, 1 citrón
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme oprané listy hlávkového salátu, dílky rajčete a citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra.


Perníčky

21. prosince 2009 v 10:22 Vánoce a vše kolem nich
Perníčky pro labužníky (na 3 plechy) - pečeme 4-3 týdny před Vánoci
na těsto: 350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic tekutého medu, 1 1/2 lžíce kakaa, citronová a pomerančová kůra, 4 lžičky mleté skořice, 2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička muškátového květu, 1 1/2 lžička mletého zázvoru
na potření: žloutek
na polevu: citrónová poleva v prášku - asi 140 g (nejlepší je Vitana, např. Labeta totiž barví do žluta), citrónová šťáva, potravinářské barvivo + případně bílek pro bělejší polevu
Postup: Máslo, med a cukr utřeme, vmícháme vejce a postupně přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mouku, kakao, všechno koření a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do chladu. Pak z těsta vyváleného na pomoučněném vále na 5 mm silnou placku vykrajujeme různé tvary, které potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme na vymazaném plechu v předehřátě troubě (elektr. 160°C) po dobu 10-20 minut. Po vychladnutí zdobíme perníčky citrónovou polevou. (Můžeme použít i jinou polevu, například tradiční bílkovou, ale kyselá na nich chutná nejlépe.) Pěkně vypadají perníčky zdobené různými odstíny jedné barvy či perníčky dvoubarevné (například kombinace bílé a modré apod.).
Perníčky pro labužníky
Ukázka zdobení svíčekUkázka zdobení kometUkázka zdobení rybičekUkázka zdobení hvězdičekUkázka zdobení hrdličekUkázka zdobení rybičekUkázka zdobení zvonečkůUkázka zdobení čtyřlístkůUkázka zdobení podkovičekUkázka zdobení stromečků
Poleva: Recept 1: Citrónovou polevu v prášku prosijeme do misky a metličkou ji rozmícháme se třemi až čtyřmi lžícemi citrónové šťávy. Pokud chceme zdobit barevně, rozdělíme polevu do misek a podle sebe namícháme barvičky pomocí potravinářského barviva, které připravíme rozmícháním trošičky barevného prášku s malou lžičkou citrónové šťávy. Pak polevou naplníme sáčky a zdobíme.
Recept 2 - pro bělejší polevu (barvy pak budou pastelové): Do misky prosijeme asi 70 g polevy. Přidáme bílek a metličkou šleháme asi 5 minut. Pak prosijeme zbytek polevy, přidáme asi 3 lžíce citrónové šťávy a šleháme dál přibližně 15 minut. Případně dobarvíme.
Zdobící sáčky: Z celofánu vystřihneme čtverec o rozměrech zhruba 20 x 20 cm či menší a stočíme jej do kornoutku, který spojíme izolepou. Kornoutek naplníme polevou a celofán nad ní složíme a zalepíme izolepou. Odstřiheneme malý kousek špičky, tak nám vznikne otvor pro zdobení.
Případně si vystačíme s malými pevnějšími mikrotenovými sáčky. Polevu dáme lžičkou do jednoho rohu sáčku, nad ní uděláme uzel a špičku ustřihneme. U prostiženého otvůrku odstřihneme kousek přesahujícího mikrotenu za svárem, aby nám nepřekážel.
KornoutekKornoutky naplněné polevou červenou, světle červenou, růžovou a bílou

Medové perníčky

Co budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 20dkg cukru
  • 2 dcl oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce sody
  • 50 dkg hladké mouky
  • na tmavý perník 2 lžíce kakaa
  • Vše smíchat v míse vařečkou, přisypat mouku a na vále zpracovat. Zabalit do vlhké utěrky nebo igelitu a uložit do ledničky do druhého dne. Po upečení jsou perníčky již krásně měkké a nemusí se péct dlouho dopředu.
  • Perníčky, které jsou hned měkké

    50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček.
    Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.



Perníky ze Slovenska

50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg Hery 12,5 dkg medu, 23 celá vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody
Na vál do mouky přidáme rozpuštěnou Heru s rozpuštěným medem a vše ostatní. Těsto necháme 1 hodinu uležet v chladničce. Rozválíme na 1/2 cm plát, vykrajujeme tvary a upečeme ne moc pomalu. Upečené, ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Malujeme polevou z 1 bílku, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosátého.

Maletínské perníčky

60 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku (např. Hera), 4 lžíce medu, 4 vejce, 1 kávová lžička¨jedlé sody, 1 lžička skořice, 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 lžička anýzu, 1 hvězdička badyánu
Mouku prosijeme se sodou, cukrem, vmícháme vejce, změklý tuk, med a prosáté pomleté koření. Vypracujeme těsto, necháme v chladu do druhého dne odpočinout. Vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku a vykrajujeme růžné tvary. Klademe na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme zdobit vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Perníčky bez ořechů zdobíme bílkem ušlehaným s cukrem a citrónovou šťávou.

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 5 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 1 hvězdička badyánu, mletá skořice, trochu perníkového koření
Koření utlučeme, mouku prosijeme do mísy s jedlou sodou. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme růžné tvary. Potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka. Pečeme na vymazaném plechu ve středně teplé troubě. Upečeme figurky zdobíme bílkovou polevou. Utřeme 1 bílek s 6 dkg moučkového cukru (2x prosátého) a 2 kapkami jedlého oleje.

Mandlové perníčky

25 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 7 dkg másla, 12,5 dkg medu, 10 dkg neloupaných strouhaným mandlí, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 1/5 prášku do perníku, nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Ve vodní lázni rozpustíme med, máslo a zamícháme citrónovou kůru. Promícháme mouku s cukrem, práškem do perníku, mandlemi. Smícháme s medem a máslem, vejcem, rumem a dobře propracujeme. Necháme 30 minut odpočinout. Vyválíme těsto a vykrajujeme různé tvary. Na tukem vymazaném plechu upečeme. Vychladlé polijeme polevou a zdobíme

Perník do formiček

50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžičku perníkového koření, strouhaná citrónová kůre, 1/2 lžičky jedlé sody
Mouku prosijeme se sodou, smícháme s cukrem, vejci, medem a rumem. Přidáme koření a zaděláme těsto. Necháme v chladnu do druhého dne odpočinout. Pak plním do máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, teplé vyklopíme na vál a necháme vychladnout. Zdobíme bílou polevou nebo jen pocukrujeme

Výborné měkké medovníčky

1000 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 středně velké vejce, 2 lžičky sody, 3 lžíce perníkového koření
Mouku smícháme s cukrem, sodu a koření a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny v ledničce. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na potřebnou výšku: na menší tvary stačí 2-3 mm, na větší 3-4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200°C.

Ořechové medovníčky

350 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 2 vejce, 40 g pomletých ořechů, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžíce mleté skořice
Z přísad vypracujeme těsto a necháme odpočinout do druhé dne. Těsto rozválíme na 5 mm a vykrajujeme. Potřeme šlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě.

Vánoční medovníčky

60 g másla nebo rostlinného tuku, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 1 lžičky prášku do pečiva, 2 1 lžíce vlažného medu, 140 g moučkového cukru, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžička mletého anýzu
Vypracovat těsto, do druhého dne odležet, vyválet, pokládat na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejce, pečeme dozlatova.

Vánoční perníčky - křehké

65-70 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 12 dkg medu, 5 dkg másla, 4 vejce, 2 lžičky sody, 2 lžičky mletého koření
Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jednou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí. Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě namírno na plechu vymazaném ztuženým tukem (papírem od másla nebo Hery - víc mastné). Při pečení neotvírat troubu asi 3 minuty !!! Ještě horké sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou.
Lulacovi vánoční perníčky
Suroviny:
1kg hladké mouky
50dkg mlétého cukru
2 vejce
4 lžíce medu rozpuštěného
5 lžic vlažného mléka
1/2 kypřícího prášku do perníku
1 smetol
5 roztlučených hřebíčků
5 roztlučených kuliček nového koření
2 lžičky mleté skořice
Z uvedených surovin vypracovat těsto, vykrájet tvary a upéct v rozehřáté troubě asi 5 minut.
Zdobit bílkovou polevou, nebo potřít čokoládovou polevou.
Perník od kuchařek ze školy
800 g hladké mouky, 280 g cukru moučky, 120 g tuku na pečení, 4 lžíce medu, 4 vejce, lžička sody, prášek do perníku, celý balíček perníkového koření, anýz, vejce a kakaové barvivo na potření
K zadělání se vyplatí využít mužské síly. Hotové těsto Ilonka Rozlívková nikdy nepoužívá hned, ale nechá ho alespoň den, dva ležet. Vykrájené a pečené tvary potírá rozšlehaným vejcem, do kterého přimíchá trochu kakaového potravinářského barviva

Vánočníá strom na staroměstském náměstí

21. prosince 2009 v 10:21 Vánoce a vše kolem nich
Na Staroměstském náměstí se v 18:00 rozsvítil dvacetimetrový vánoční strom a začaly vánoční trhy. Náměstí svítí zlatou barvou, kontury stromu zvýraznila červená. Asi sto stánků bude otevřeno do 3. ledna.
Rozsvícený strom na Staroměstském náměstí v Praze

Na náměstí je postavena asi stovka dřevěných domků a stánků. I letos lze na jarmarku koupit jmelí, věnce, svíčky nebo dřevěné hračky. Kromě pečených kaštanů nebo svařeného vína je možné vyzkoušet také tradiční pochutiny z různých koutů Evropy.

V příštích dnech na náměstí budou vystupovat nejrůznější pěvecké a folklórní soubory nebo taneční skupiny. Objeví se mimo jiné i zahraniční kapely - například ze Singapuru, z Jihoafrické republiky nebo z Německa; v neděli se budou konat mezinárodní adventní zpěvy.
U sochy Jana Husa je dětská dílnička, která bude otevřena o víkendech od 10:00. Děti si budou moci vyrobit masky čertů nebo různé ozdoby a můžou napsat Ježíškovi.

Výzdoba bytu

21. prosince 2009 v 10:20 Vánoce a vše kolem nich
Za časů našich babiček a maminek muselo být před Vánoci kompletně vygruntováno, umytá okna, převlečené postele a ještě pomalu v předvečer Štědrého dne se leštil nábytek. Nechcete-li prožít předvánoční čas ve shonu a přitom mít byt uklizený, stačí si práci rozumně naplánovat. Okna lze umýt již v listopadu, za ten jeden měsíc se zas tolik nezapráší a na Vánoce špinavá nebudou. Nějaké speciální gruntování není zapotřebí a kdo uklízí doma průběžně, uklidí v období Vánoc stejně jako jindy v roce a byt bude mít čistý. Ten, kdo je opravdu velmi časově zaneprázdněn a potřebuje větší úklid, může využít služeb některé ze specializovaných úklidových firem.

Čistý byt lze zkrášlit vánoční výzdobou. Blikající světýlka v oknech pomalu mizí a nahrazují je obrázkové aplikace. Papírnictví nabízejí široký výběr obrázků do oken, různé závěsné dekorace lze koupit např. v obchodních domech OBI nebo doma vyrobit z papíru. Nápady a předlohy najdete např. v knížečkách řady TOPP.

V řadě rodin se vyrábí nebo kupuje adventní věnec se svíčkami. Dávejte pozor na bezpečné upevnění svíček a svíčky nenechávejte nikdy hořet bez dozoru.

Ozdobená větvička jehličnanu ve váze, rozkvetlá vánoční hvězda, krásné svíčky a voňavé cukroví, to vše podtrhne kouzelnou atmosféru vašich Vánoc.

Advntní věnec - vánoční dekorace
Adventní věnec Váš byt ozdobí a ještě provoní. Každá ze svící zastupuje jednu adventní neděli.

Slavnostní tabule - vánoční dekorace
Slavnostní tabuli zkrášlí vánočně naaranžované svíčky

Recepty

21. prosince 2009 v 10:18 Ostatní

Sladká jídla - moučníky, buchty, sušenky, cukroví

Sušenky z ovesných vloček

3 hrnky ovesných vloček
1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1 1/2 Hery (může být i méně)
1 vejce
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
100g vlašských ořechů
100g rozinek
strouhaný kokos podle chuti
Používáme čtvrtlitrový hrnek. Ovesné vločky, ožechy, rozinky umixujeme. Do mouky přimícháme kypřící prášek, přidáme umixované vločky, rozinky a ořechy, dále přidáme cukr, skořici a sůl, vše promícháme. Nakonec přidáme vejce a Heru, vypracujeme v těsto. Z těsta pak děláme kulaté placičky a vkládáme na plech na který jsme dali pečící papír. Pečeme při 180oC.
Tip:Pokud máte mixér kde je mlýnek na kafe,můžete v něm pomlet vločky,rozinky, ořechy
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Židovské řezy
1 hrnek krystalového cukru
250g Hery nebo Perly
1 hrnek vlahé vody
4 vejce
2 lžíce kakaa
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
kokosová moučka nebo strouhané ořechy na
posypání
Používáme čtvrtlitrový hrnek.
V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme cukr,kakao, rozmícháme, zalejeme vlažnou vodou, přidáme žloutky, dobře rozšleháme. Odlejeme jeden hrnek. Do zbylé tekutiny přidámemouku s práškem do pečiva a vmícháme hustý sníh ze čtyř bílků.
Na horký upečený moučník nalejeme hrnek směsy kterou jsme dali stranou a posypeme moučník kokosem nebo ořechy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cuketová buchta
3/4 hrnku oleje
3 celá vejce
1 1/2 hrnku krystalového cukru
1 lžíce citronové šťávy
2 hrnky strouhané cukety
2 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička skořice
0/5 balíčku vanilkového cukru
Olej, celá vejce, krystalový cukr a citronovou šťávu smícháme, pak přidáme strouhanou cuketu, skořici, vanilkový cukr, a nakonec vmícháme mouku do které jsme zamíchali sodu a prášek do pečiva. Vše dobře rozmícháme a dáme péct na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech.
Tip: Plech můžeme vysypat i strouhankou
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maková bábovka bez vážení

2 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
1/4 hrnku oleje
1 hrnek mletého máku
2 ks vejce
1 balíček kypřícího prášku
sůl
vanilka
citronová kůra
hrozinky
Vejce ušleháme do pěny, přidáme mléko, umletý mák, cukr, olej, příchutě, hrozinky a mouku s práškem do pečiva. Pečeme zvolna 30-40 minut. Maková bábovka se může před podáváním posypat moučkovým cukrem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy z masa
Mexický guláš
750g hovězího masa
5 lžic oleje
2 středně velké cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
vývar
sůl
pepř
1 lžíce hladké mouky
300g zeleného hrášku
200g rýže
100g tvrdého sýra
Maso nakrájíme na kostky. Osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme maso, opečeme až maso pustí vlastní šťávu. Osolíme, opepříme, přidáme protlak a necháme dusit. Podlejeme. V polovině dušení zahustíme šťávu moukou. Před koncem dušení přidáme 2/3 hrášku. Zbytek hrášku přidáme do rýže. Na talíř pak dáme rýži, přelejeme gulášem a posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
Tip:Místo hovězího masa můžeme použít vepřové a místo protlaku kečup.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vepřové kotlety po farsku
4 vepřové kotlety
sůl
pepř
1 cibule
4 lžičky másla
100g uzeného sýra
2 lžičky sladké, mleté papriky
1 kostka masoxu rozpuštěna ve 2 dl bílého vína
alobal
Maso naklepeme, nařízneme, vykrájíme tučné části, osolíme opepříme a naskládáme na pekáč. Na každou porci masa dáme hrst na kolečka nakrájené cibule, lžičku másla a posypeme strouhaným sýrem. Nakonec posypeme paprikou a zalejeme do výše masa ve víně rozpuštěnou kostku masoxu. Pekáč přikryjeme alobalem. Pečeme v troubě 20 minut pak alobal odstraníme a maso pečeme do měkka. Podáváme s hranolkama nebo s rýží.
Tip: Tento pokrm můžeme připravit i z masa na řízky

adventní věnce

21. prosince 2009 v 10:07 Vánoce a vše kolem nich




Advent
Datum první adventní neděle je pohyblivý. A to především proto, že poslední adventní neděle, tudíž čtvrtá připadá vždy na neděli před 25. prosincem který je hlavním vánočním svátkem a jak všichni vime, tak 25. prosinec je každý rok v jiný den. Proto také 1. adventní neděle připadne na jiné datum.
Advent vždy trvá do půlnoci dne 24.12. Můze se ale stát, že poslední adventní neděle připadne na štedrý den. V takovém roce pak bývá advent jen tři týdny a posledni zlatá neděle se tak stává i štedrým dnem.
Adventní neděle:
železná neděle
stříbrná neděle
bronzová neděle

zlatá neděle
Advent je doba před vánocema, kdy se připravujeme na příchod Spasitele Ježíše Krista. Historie Adventu spadá již do konce 4. století a pochází ze Španělska a Galiie. Slovo Advent pochází z latiny Adventus a znamená příchod. Od 12 do 13 stoleti se Advent stal začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal vánocemi. V dobách minulých byl Advent hlavně dobou půstu a očekávání narození Ježíše Krista. Původně tato doba trvala bez sobot a nedělí 40 dní. V této době platily přísné zásady: střídmost v jídle a pití,zákaz zábavy a tance. Byla to doba zbožného rozjímání. V adventní době se pořádaly četné lidové obřady při kterých se dodržovali starodávné zvyky.
Hlavnim symbolem Adventu je: Adventní věnec. Adventní věnec patří k nejznámějším symbolům předvánočního času. Už od nepaměti je věnec symbolem vítězství a královské důstojnosti. Je to projev radosti, úcty a vítězství. Bible mluvi o věnci co by o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván, a kdo zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel: Ježíš Kristus. Rozlévající se světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Krista, který rozptyluje temnotu a strach, neboť on je "Světlo světa" (Jan 8,12).
První zpráva o adventním věnci pochází z roku 1838 z přístavního města Hamburku. Kdy majitel siročince Teolog Johann Heinrich Wichern zavěsil na dveře začátkem adventu dřevěný vyřezávaný věnec, na který dal kazdý den jednu zapálenou svíci a pod věnec umístil kasičku do které vybíral milodary na chudé děti. Těch svící bylo původně 24, ale dnes se dávají pouze 4 jako symbol jednotlivých týdnů.
Původni barva svící na adventním věnci byla fialová, jako barva kněžského roucha. Dnes však převládá barva červená a zlatá. Není ale vyjímkou i vícebarevný adventni věnec.
Zapalováni svíček: První se zapaluje svíce na železnou neděli. Druhá na neděli Stříbrnou kdy tim pádem hoří již svíce dvě. Třetí na neděli bronzovou kdy hoří již tři svíce a o zlaté neděli se zapaluji vsechny čtyři svíce.